Morzinský dům

Dům čp.222 zv.Morzinský (Judenfeindovský) Patrně až renesanční objekt z 16.st., avšak později výrazně pozměněný vrcholně barokní přestavbou v l.1715-23 (tehdy ještě uváděn jako nedostavěný). Někdy do r. 1772 došlo k pozdně barokní přestavbě, jak je patrné na dnešní fasádě. Současně bylo zřízeno i podkrovní patro. V r. 1814 byl třípatrový dům v dobrém stavebním stavu a také asi proto nejsou v dalším průběhu 19. stol. doloženy žádné výraznější proměny, r. 1886 jen proběhla oprava fasády. Pravidelně pětiosá fasáda řadového dvoupatrového domu působí dojmem velkého domu, hloubkově je však poměrně mělký, tvoří ho podélně obdélný dvoutrakt. V základě má uliční fasáda podobu, jakou dostala ve 3. čtvrtině 18. stol., zřejmě s použitím starších barokních detailů (štít). Přízemí i patra odděluje profilovaná kordonová římsa, fasádu uzavírá bohatě profilovaná korunní římsa se zubořezem. Po stranách fasádu vymezuje rustikované nároží, kvadratická rustika, zdůrazňuje i přízemí. Uprostřed domovní vchod s kamenným ostěním, patrně ještě s barokními dvoukřídlými dveřmi. V obdélném dekorativně rámovaném poli nad klenákem vstupního portálu, v místě parapetu pod středním oknem 1. patra, byl umístěn obraz Madony Svatotomášské (nyní ve sbírkách Muzea hl. m. Prahy). V přízemí jsou široká poloeliptická okna opět v kamenných ostěních s vykrojenými rohy. Okna 1. p. mají obdélné parapety s vystouplými vykrajovanými výplněmi, suprafenestra zdobí kartuše a ukončují zvlněné, ale ploché římsy, střídavě trojúhelné a segmentové, vzájemně propojené jako kordon. Uprostřed nahrazuje nadokenní římsu velká prázdná kartuše. Přímo na tyto římsy nasedají parapety oken 2. p., v němž se objevují rokokové detaily. Velký štítový vikýř uprostřed sedlové střechy, zakončený trojúhelným frontonem, po obou stranách menší vikýře s kasulovými okny. Dvůr, včetně bočních křídel, patří dnes objektu čp. 223/III. Suterénní prostory vznikly pravděp. ve vrcholně barokní fázi kol. r. 1720. Klenby jsou tu cihelné, valené s trojúhelnou výsečí. Ve sklepě dochován jednoduchý barokní portálek s lištou. Uprostřed v přízemí je dnes již nefunkční vjezd do dvora (terén byl navýšen). Zaklenut je valeně s trojúhelnou výsečí. Nástup na schodiště zůstal volný, bez portálu. Místnosti v uličním traktu mají charakteristické klášterní klenby s velkými výsečemi (nepochybně z doby před r. 1723), v levém dvorním traktu je mladší valená klenba s pětibokými výsečemi. Schodiště do patra vzniklo ve stejných letech, jak ukazují ještě křížové klenbičky na podestách. Teprve další úprava proběhla při pozdně barokním zásahu před r. 1772. Z této doby pochází rovněž jednoduchá štuková výzdoba stropů v 1. a 2. p. Zábradlí schodiště ve vyšších patrech je kvalitní, barokní jsou rovněž mříže v oknech zadní fasády.