dům U Zlaté podkovy

Dům čp.220 U zlaté podkovy Objekt, patrně renesanční novostavba na místě staršího středověkého domu, zničeného asi při požáru Malé Strany r.1541, nechal patrně postavit "Voldřich", tzn. Ulric Aostallis. Někdy před r.1728 byl dům přestavěn, tehdy asi vznikla i dnešní fasáda. Na samém konci 18. stol. došlo k další stavební úpravě, kterou dokumentují valené klenby se styčnými pětibokými výsečemi v přízemí. Další úpravy poč. 19.st., ve 30.letech existovalo již nové schodiště do sklepa a byly upraveny pavlače. Pouze drobné opravy jsou zaznamenány v r. 1884 a 1887. Dvoupatrový řadový dům ve svažitém terénu stojí na nepravidelně disponované parcele, vznikající různým rozšířením a zmenšením parcely v zadní sev. části. Severových. nároží městiště bylo připojeno k čp. 219/III a naopak protilehlé severozápadní nároží bylo odkoupeno od druhého souseda čp. 221/III. Pavlačový dvorek, který stavba uzavírá, má lehce lichoběžníkový půdorys. Uliční barokní průčelí má nepravidelnou skladbu oken, pod střední osou prolamuje přízemí vstupní portál v asymetrickém umístění, rámovaný pouze bohatě profilovanou šambránou a ukončený zvlněnou římsou přerušenou uprostřed oválným terčem s malbou, představující sv. Václava na koni. Vrata jsou vytvořena z prkének, branka pro pěší je uprostřed. Po obou stranách průjezdu se nalézají krámcové portály z různé doby. Vlevo s charakteristickým barokním průběhem, vpravo s polokruhovým ostěním. Okna 1. p. doplňují tumbovité parapety, šambrány zvlněné profilace a suprafenestra zdobená střídavě maskou, lví a lidskou hlavou. Mansardovou střechu doplňuje dvojice štítových vikýřů s kruhovými okny a segmentově vzdutou římsu pod níž se objevuje mušle. Vlevo vrcholí vikýř polopostavou sv. Jana Nepomuckého, vpravo ženskou figurou. Dvorní pavlače spočívají na kamenných esovitých konsolách, chráněno je tyčovým zábradlím, v němž jsou pruty uprostřed zdůrazněny prstenci. Okna mají pouze pásové šambrány. Sklepení je pouze pod hl. budovou (vyjma průjezdu) a vytváří tak dvě samostatné skupiny, jeden ze sklepů je přístupný hl. schodištěm, druhý samostatnými schody ze dvorku. Zadní sklep v sev. křídle má poněkud odlišnou pozici, vůči přízemní prostoře je posazen šikmo, zaklenutý valeně s trojbokými výsečemi. Průjezd, složený ze dvou různě dlouhých částí, oddělených pasem, s valenou klenbou s pětibokými styčnými výsečemi jednoznačně ukazující na vznik v konci 18. stol. Za krámcem vlevo je umístěno vřetenové schodiště do patra. V zadním křídle se objevují valené klenby s trojúhelnými výsečemi, renesančními či raně barokními. Na schodišti do 2. p. se zachovala mříž z provlékaných prutů, patrně ale druhotně sem osazená.