dům U Zlatého lva

Dům čp. 219 - U zlatého lva, Dittrichova lékárna Původně snad ještě pozdně gotický přízemní objekt, renesančně upravený, jak dokládají zachované renesanční klenby. Ve 20.letech 17.stol. jsou v přízemí potvrzené dva krámy, v patrech byty, v této době došlo zřejmě taky k přestavbě a rozšíření (v přízemí tři dílny, na zahradě i kuželník). V r.1678 byl dům jednopatrový a užší, vlevo byla přízemně zastavěná ulička. Druhé patro se štítem vzniklo vzápětí. K dalším dílčím úpravám došlo r. 1778, jak dokazuje na stavbě zachovaný letopočet. V l. 1871, 1874 a 1875 prošel dům stavebními změnami, další proběhly r. 1921 (místnosti dvorního zadního traktu - Josef Paroubek), 1934 (úprava dvorních oken) a v l. 1943 a 1966. Dvoupatrový řadový dům stojí na poměrně široké hloubkově obdélné parcele v klesajícím terénu; svými třemi křídly vymezuje téměř čtvercový pavlačový dvůr. Šestiosá fasáda do ulice je klasicistní, s barokními fragmenty z poslední čtvrti 17.stol., má dvě střední osy vyznačeny v mělkém risalitu, který je v přízemí překryt dřevěnou historizující konstrukcí výkladce Dittrichovy lékárny, po stranách s nově upravenými segmentově zakončenými výkladci. Přízemí, oddělené až průběžnou podokenní římsou, je dnes hladké, rustika byla patrně otlučena stejně jako kordonová římsa. Pozdně klasicistní (patrně až ze 70. let 19. stol.) podoba fasády se zachovala i v obou patrech. Štít na plné atice neodpovídá střízlivé klasicistní fasádě a patrně se na domě zachoval ze staršího barokního členění (ze 17. stol.). Štít doprovázejí volutově stočená křídla a korunuje trojúhelný fronton v jehož tympanonu se objevuje okénko v podobě kvadrilobu. Horní hrana frontonu je osazena na krajích a ve vrcholu moderními novotvary, které evokují barokní koule. Mezi 1. a 2. osou zleva je osazena pamětní deska s bustou a nápisem: V TOMTO DOMĚ ŽIL A PRACOVAL / DO ROKU 1974 / V. V. ŠTECH / TEORETIK / KRITIK A HISTORIK VÝTVARNÉHO UMĚNÍ / PROFESOR AVU. Dvorní fasádu překrývají nepodklenuté pavlače na krakorcích; zábradlí vytváří kovové pruty s prstencem uprostřed. U bočního křídla nesou pavlače pilíře, vede zde schodiště do patra. Pouze ve 2. p. probíhá pavlač u zadního křídla. Sklepní prostory jsou pouze pod dvorními křídly, zaklenuté valeně se segmentově uzavřenými výsečemi. V objektu se nacházejí klenby renesančního původu (valené s malými výsečemi) i raně barokní klenby (valené klenby s nezřetelné hřebínky na hranách). Zadní trakt u zadního křídla byl dostavěn až dodatečně, patrně po r. 1778. Pozdně barokní schodiště v nově přistavěné části je opatřeno vyřezávaným dřevným zábradlím. Na fasádě v 1.p. v úzké nice nad výkladcem lékárny je umístěna socha Madony s Ježíškem.