Kapitulní rezidence

Na městišti stály dříve dva domy. Z jižního zuůstaly jen sklepy. Severní dům se od r. 1374 stal majetkem litomeřického arcijáhna. Možno předpokládat, že v tomto období došlo k nějaké stavební akci, dnes již nezřetelné. Před koncem 14 st. dal Václav z Radce provést přestavbu domu, označeného jako „krásný s věžemi a s kaplí ke cti Nanebevzetí Panny Marie„ s nádhernou výzdobou. Pozůstatky jeho dvorce jsou dochovány ve zdivu a obytný palác s věží je zachován i ve sklepích v celém rozsahu. Po požárech v l. 1541 a 1607 byl dům opraven. K rozsáhlé barokní přestavbě a dostavbě došlo pravděpodobně ve 30. letech 18. stol., za biskupa Jana Ondřeje Kaysera (1734 patrně za účasti arch. Antona Wenzla Spannbruckera). Další úpravy následovaly po r. 1757, kdy kanovnické rezidence poškodilo pruské bombardování. Po zboření malého domku čp. 66 po sev. boku dnešního uličního křídla byl v r. 1868 uzavřen průjezd pův. vstupní věže a vjezd do dvora přeložen do brány v nově zřízené části sev. ohradní zdi parcely. Novodobé stavební zásahy se omezily na vložení několika příček.