dům U Zlatého kola

Dům U zlatého kola Renesanční dům na starším středověkém základu, na místě vinic nad bývalým příkopem, postaven nejpozději do r.1574. V 17.st. v majetku malíře J.K.Dittmanna, který chátrající objekt opravil, zahrada odprodána theatinům. Kolem r.1790 přestavěn v pozdně barokním stylu, na přelomu 18.a 19.st. přistavěno podkroví ve 4.p. se dvěma vikýři. Další úpravy teprve r.1911 (stav.J.Paroubek, úprava krámu v přízemí). Dům na středověkém systému nosných zdí kolmých k průčelí. Čtyřpodlažní objekt s vestavěným podkrovím na velmi úzké gotické parcele, s malým světlíkovým pavlačovým dvorkem, na úzké dvorní křídlo navazuje ještě malé zadní stavení. Pozdně barokní fasáda převyšuje téměř o dvě patra sousední domy, vůči nimž je vymezena nárožní rustikou. Jednotlivá patra odděluje kordonový pás, který je nad okny oblomen a vytváří ploché nadokenní římsy. V přízemí trojice vchodů nestejných velikostí a tvarů s jednoduch.kamenn.ostěním bez profilace, nad středním portálem domovní znamení, patra prolomena okny sdruženými do dvojic a trojic (renesanční původ fasády). Původní mázhaus s přepůlenou valenou klenbou, obdobná valená klenba s hřebínky je i v patrech levého hloubkového traktu a v patrech dvorního traktu (renes. klenby s hřebínky na hranách). Sklepy rovněž zaklenuté, cihelné, valené. V objektu dodatečně vložené pozdně barokní schodiště, barokní je i spojující pavlač v patře, vedoucí k samost.schodišti zadní budovy (renes. točité vřetenové schodiště). Renesanční dispozici přízemí znejasnila vložená pozdně barokní příčka, přední místnost s malbou Madony a za ní, ve středním traktu býv.černá kuchyně.