dům U Zlatého jablka

Nárožní čtyřpatrový objekt s vrcholně a pozdně barokním průčelím. Fasáda do Husovy ulice má 9+3 okenní osy, do Karlovy ulice dvě osy. Ve 3. ose zleva je na průčelí do Husovy ulice osazen stlačený bosovaný renesanční portál. Následují dveřní otvory půlkruhové i stlačené, pod 8. a 9. osou je portál s bosovaným ostěním v pravoúhlém zarámování a s pročleněnou supraportou, zasahující do průběhu kordonové římsy. V krajním tříosém úseku vlevo je portál půlkruhový s lichoběžným závěrovým klenákem a novými dveřmi. Do Karlovy ul. při nároží se otevírá vchod se sedlově vypjatým plochým zarámováním. Patra, oddělená složitě profilovanou kordonovou římsou, člení vertikálně bosované liseny a dvojice i jednotlivé pilastry vysokého řádu. V rozsahu 4. až 6. osy probíhá mělký risalit. Okna 3. p. mají rozmanitě členěné parapety. U všech oken jsou suprafenestry, v 1. a 3. p. bohatě ornamentálně členěné s různě ztvárněnými nadokenními římsami. U tří krajních pravých os je členění suprafenester poněkud jednodušší. Na krátkém průčelí do Karlovy ul. se opakuje obdobné členění jako na hl. průčelí. Střední pilastr mezi okny 2. p. překrývá velký oválný medailon v ozdobném štukovém rámu. Půdorys domu prozrazuje složitost jeho postupného narůstání. Jeho větší díl, vzniklý spojením tří objektů již ve středověku, se sloučil s menším domem (v rozsahu tří pravých os) po r. 1799. Převážná část dispozice je podsklepena. V nároží a pod pravým, pův. samostatným domem jsou gotické sklepy s kamennými valenými klenbami. Ostatní sklepy mají valené klenby z cihel, z období renesance a baroku. V přízemí obsahuje nárožní trakt křížové klenby. Další pokračování domu má již rozvrh dvoutraktový (zadní trakt je mělký). Vstupnímu portálu odpovídá širší vstupní síň, zaklenutá křížově, v pozadí se schodištěm (zazděný pozdně gotický portálek). Následuje křížově sklenutý prostor, oddělený od sousedního domu mimořádně mohutnou zdí. Pokračuje další úzká místnost, zaklenutá valeně s párem styčných výsečí a za ní lichoběžný prostor s dvojicí křížových polí. V zadním traktu jsou klenby valené a křížové. Pův. samostatný dům rozvrhovala hloubková střední zeď. Převažují tu klenby křížové, vzadu vlevo valené. Křížové klenby přízemí mají vesměs hřebínky. V 1. p. ústí schodiště do chodbovitého prostoru v zadním traktu se čtyřmi křížovými klenbami. S výjimkou dvou křížově zaklenutých místností, mají ostatní prostory rovné stropy. Od 1. p. je do zadního traktu vložen světlík. Od 2. p. byla uprostřed dispozice velkého domu od schodiště k jihu vložena chodba. /podle UPP, ed. P. Vlček, Praha, Academia 1996/