Kapitulní rezidence

Nárožní objekt bývalé kapitulní rezidence o třech jednopatrových křídlech s dvorem a prostornou zahradou; zídka oddělující dvůr od zahrady je opatřena barokními plastikami a vázami. Původně středověký izolovaný dvorec s obytným stavením, z něhož pochází got. sklep pod západní částí dnešního dvorního křídla. Jeho starší záp. díl s křížovou klenbou pochází zřejmě jeste z raně got. období před založením Hradčan. Zachované got. zdivo v přízemí ze třetí čtvrtiny 14. st. Renesanční celek, zastřený barokními přestavbami kanovnické rezidence tvořilo patrně jižní křídlo dnešního objektu, k němu připojená vstupní část, na níž navazovala zeď zahrady při Kanovnické uličce. Dnešní podobu dala domu velká, pozdně barokní přestavba z r. 1775. V souvislosti s přestavbou byla r. 1776 upravena i zahrada. Při sev. čele zadního křídla domácí kaple má rovný strop obohacený profilovaným zrcadlem. Z výzdoby kaple se dochovaly fragmenty pozdně rokokové freskové výmalby z r. 1785 s figurálními a ornamentálními náměty. Oproti schodišťové hale ve 2. NP chrání přední schodiště kamenné zábradlí s kruhovými otvory mezi dvěma pilíři. V místnostech již. a záp. křídle jsou dochována kachlová kamna umístěná v koutových nikách.