dům U Tří králů

Dům "U sv. Tří králů" zvaný též Velký Miseronský. Pův. 2 středověké domy zničeny požárem Malé Strany (1541), v 16. stol. renes. obnova, na konci 17. stol. raně barokní přestavba včetně nástavby 3.p., klasicitní úpravy a fasády z r.1832. Řadový dům je složen z hlavního 3 patrového objektu se sedlovou střechou a dvorního pavlačového křídla. Dvůr je přístupný průjezdem zúžený vloženým schodištěm v jeho zadní části. Uliční průčelí je 7-osé s nestejně velkými meziokenními pilíři dokládajícími postupné přestavby. Přízemí je odděleno kordonovou a patra průběžnými parapetními římsami, všechna okna jsou rámována šambránou, v 1. a 2.p. jsou ukončena prázdnou suprafenestrou s přímou římsou. Parter členěný kvadratickou bosáží je pův. klasicistní, dvojice bočních krámcových vstupů a domovní vjezd jsou polokruhově zaklenuty. Ve dvorní části hl. objektu je věž zdobená toskánskými pilastry, fasáda je hladká. Dvorní křídlo je nižší, v patře se segmentově podklenutou klasicistní pavlačí s kovovým zábradlím. Obdélný dvorek je uzavřen na vých. straně domem čp. 207 a na sev. straně domem čp.197, jehož dvorní fasáda má v úrovni 1.p. rovněž segmentově podklenutou pavlač na kamenných konzolách. Dům je plně podsklepen, sklepy a 1. patro zaklenuto, ostaní patra plochostropá. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/