dům U Zlaté hvězdy

V blízkosti šancí byla nuzná zástavba, po třicetileté válce zde postavili menší jednopatrový domek, který byl poničen za francouzského obležení 1741. Domek byl znovu postaven a v této podobě, jednopatrový, na lichoběžníkovém půdorysu zůstal v podstatě dodnes. 1768 byl postaven po pravé straně nízký přístavek, původně jako samostatný domek. Vpravo navazuje ohradní zeď. Domek krytý sedlovou střechou je do ulice rozšířen o otevřenou podezděnou pavlač, přístupnou z vnějšího schodiště. Schodiště i pavlač má klasicistní zábradlí z prutu čtvercového profilu s prstenci. Okna rámují šambrány, částecně podložené deskovými římsami. Pod východní polovinou většího stavení byl sklep valeně zaklenut. V 90. letech byl do zahrady přistavěn prosklený ateliér o ploše velké jako plocha domu.