městský dům

Dum čp. 96 tvořil původně rozsáhlý celek s čp. 88 a 90, který byl silně poškozen r. 1741 při obléhání Prahy. Dnešní dum mohl být postaven až po tomto datu. K oddělení od pův. celku došlo v r. 1804, načež byl pravděpodobně adaptován pro dva malé byty v přízemí a dva v 1. p. V r. 1852 a 1853 předložil majitel Ignát Heller plán stavby nového obytného domu v před. dílu parcely. Plány stav. Josefa Liebla byly revidovány v souvislosti s kolaudací novostavby r. 1854. Drobné adaptace následovaly v r. 1881, 1920 a 1999. Jednopatrový přední dum pod sedlovou střechou se obrací do Černínské ul. symetrickým čtyrosým pručelím, které dělí kordonový pás. Okna rámují pásové šambrány. Podél již. štítu je ponechán úzký průchod k zadnímu domu, s olištovaným kamenným pravoúhlým portálkem a výplňovými dveřmi. Do záp. dílu sev. štítu nad střechou domu čp. 92 byly vsazeny 3 dělové koule. Zadní dum se uplatňuje k Novému Světu pouze úzkým jednoosým pásem průčelí s okénky v olištovaných šambránách a s podokenními římsičkami. Prostory obou nepodsklepených domu jsou vesměs plochostropé, pouze dvorní díl předního stavení je pod segmenty a sev. místnost v přízemí při ulici má pod omítnutým pohledem podloženy trámy.