dům U Černého vola

Objekty čp. 107 a čp. 4 (původně dvorní objekt) s vnitřním dvorkem jsou situovány ve svahu mezi Loretánskou ul. a Úvozem. Gotická zástavba na městišti při hradební zdi pravděpodobně již ve 14. stol., později komplikovaný stavební vývoj, zpočátku úzce slouvisející s čp. 106. Pod čp. 107 náležel i dvorní objekt (samostatné čp. 4 údajně odděleno od čp. 107 v roce 1946). Čp. 107 Vrcholně barokní uliční fasáda je dvoupatrová, šestiosá s bohatou štukovou výzdobou. Bohatě zdobený nástavec portálu (společný pro dva vstupy, z nichž pravý je slepý). Ve středu nástavce je polychromovaný reliéf s námětem Sv. Lukáš maluje P. Marii. V sedlové střeše je na ose vložen mohutný štít vikýře, po jeho stranách po jednom menším štítovém vikýři. Dvorní fasáda je vzhledem k terénu třípatrová, ukončená dvěma trojúhelnými štíty, v úrovni 1. p. dřevěná pavlač. Interiéry klenuté i plochostropé (trámové záklopové stropy). Nejstarší gotický sklep zasahuje pod úroveň ulice. Čp. 4 Průčelí do Úvozu je jednopatrové, nad tříosým přízemím probíhá pásová římsa. V 1. ose zprava vstup s nadsvětlíkem. Patro je čtyřosé s jednoduchými okenními šambránami.