dům U Zlatého lva

Dvoupatrový řadový dům se dvěma dvorními křídly se vyvíjel obdobně jako jeho sousedé Hl. průčelí do ulice je barokní, symetrické, dvoupatrové, nad přízemím osmiosé. V podloubí v přízemí - 3 puleliptické oblouky vyrůstají z římsových desek hladkých pilířů s okosenými hranami. Na střední pilíř nasedají současně svislé kvádrované pásy, pokračující nad kordonovou římsou (uzavírající přízemí) jako dvoudílné, v průřezu vybočené, až pod hl. římsu a vymezují tak v patrech náznakový střední dvouosý risalit. Meziokenní pilíř uprostřed průčelí zdobí deskový obraz Madony s Ježíškem (pozdně barokního původu). Nad ním byla osazena obdélná čtvercová deska s reliéfem dvou oválných biskupských znaku. Všechna okna průčelí jsou vložena do stuhových šambrán s uchy, s plochými parapetními výplněmi pod podokenními římsami a v 1. p. obohacena prohýbanými a zalamovanými římsami podokenními. Prostor podloubí překrývá valená klenba se třemi dvojicemi širokých styčných trojúhelných výsečí, vjezdový portál do budovy uprostřed rámuje kamenné omítnuté ostění s klenáčkem nad puleliptickým záklenkem, vstupní dveře s brankou jsou novodobou kopií starých z r. 1991. Dvojici sdružených oken po obou bocích portálu doprovází stuhové šambrány. Prostá dvorní průčelí clení jednoduchá a sdružená okna, krátkou pavlač podél záp. dvorního křídla, podklenutou segmentem mezi dvěma pilíři, chrání oplechované zábradlí. Průjezd do obdélníkového dvora valeně klenutý. Vlevo dvouramenné dřevěné raně barokní schodište. V ul. traktu vpravo křížová klenba, vlevo hloubkové orientovaná valená klenba. Ve dvorním traktu vlevo příčně valená klenba. Sklepy vlevo nad schody uprostřed plochá kamenná křížová klenba. Pod ul. traktem sklep zalomeného půdorysu s pronikajícími se kamennými, valenými klenbami. Pod dvorním traktem vpravo gotický sklep hloubkově orientovaný s kamennou valenou klenbou a otisky bednění. Levé dvorní křídlo - přízemí - 2 pole křížové klenby bez hřebínku, vpravo valená klenba s pětiúhelnými lunetami. Na severní straně dvora je dvoupatrové, tříosé křídlo s prostou fasádou zřejmě renesančního původu. Vlevo od průjezdu kamenná renes. křížová klenba s hřebínky.