dům U Pěti hvězd

Dům má pravidelně disponovanou fasádu 2+1+2 a tuto celkovou symetrii porušuje jen lehce asymetricky postavený štítový vikýř, který je s největší pravděpodobností mladšího původu. Obdélná budova leží ve svažitém terénu, který způsobuje vetší sokl po levé straně. Uprostřed přízemí portálek s neprofilovaným kamenným ostěním (s dodatečným stuhovým lemem) a novodobými dveřmi (1973). Nad vstupem se zachoval štukový vykrajovaný terč s málo zřetelnou malbou (patrně P. Maria). Okna přízemí doprovází nově obnovené obíhající stuhové šambrány, stejná okna patra spočívají na parapetech, pod nimiž ještě probíhá parapetní římsa (toto řešení je nepochybně novodobé). Korunní římsa tvarově připomíná ještě pozdně barokní řešení. Štítový vikýř vrcholí trojúhelným frontonem nad fabionově provedenou římsou. Prolamují jej dvě okna spojená pod jednou stuhovou šambránou. Kromě záp. třetiny je objekt podsklepen. Vstupní střední partie prošla novodobou úpravou r. 1973. Vých. barokní část si uchovala kamennou valenou klenbu s trojúhelnou výsečí. Nelze vyloučit, že právě tato partie je starší (snad mohla být součástí obecní školy, vystavené r. 1677 v těchto místech Kryštofem Lehnerem). Vpravo i vlevo od přízemní vstupní síně s novodobým točitým schodištem (1973) jsou obytné prostory, vlevo s trámovým stropem (záklopy jsou však podbity a omítnuty). Nověji prolomený prostor za hradbou (uskutečněný zřejmě bez vědomí premonstrátů, pod jejichž terén zasahuje) má opět střední část nově upravenou v r. 1973. Na pravé straně je rovněž místnost s trámovým stropem a s novodobým překládaným záklopem. Patro půdorysným rozvrhem opakuje přízemí, strop ve střední části je novodobý. Všechna zařízení interiéru domu jsou novodobá, řešená arch. F. Trmačem (1973).