dům U Modré hvězdy

Patrový domek s pultovou střechou je přisazen ke strahovské opevňovací zdi středověkého původu, v níž se střídají střílny se stínkami. Fasáda probíhá v šířce šesti okenních os, rozdělených uprostřed rámovanou nikou (s nápisem MARIA nahoře), s dřevěnou barokní sochou P. Marie. okna v přízemí lemují vpadlé pásy, dveře ve 2. ose zprava rovněž rámuje jen pás. Novodobě (po r. 1990) byl proražen další vchod v krajní levé ose. Okna v patře, odděleném kordonem, rámují vystouplé pásy, které klesají i přes parapet kordonu. sklípek vyhlouben až dodatečně, sklenut cihelnou segment. klenbou z r. 1878. Přízemí je plochostropé, jen prostory probíhající pod gotickou hradební zdí mají segmentové pasy. velký prostor za zdí je zaklenut valeně, svými rozměry odpovídá povolení z r. 1605.Stropy v levých prostorech přízemí mají zcela novodobé stropy, vpravo se zřejmě zachoval starší z 19. stol. Patro není architektonicky zajímavé.