dům U Modrého jelena

Řadová dvoupatrový dům se zaskleným světlíkovým dvorkem na severových. straně přiléhá ke hradební zdi. fasáda do náměstí je sedmiosá, hladká, parter ukončuje pás kordonové římsy. V přízemí je na střední ose umístěn obdélný kamenný domovní portálek, uzavřený dvoukřídlými pozdně klasicistními dveřmi s pův. kováním (včetně klepadla) a výplňemi, skládanými z prkének do kosočtverců a zdobenými hlavicemi hřebů. nalevo od portálu je dřevěný výkladec z r. 1924, napravo novodobý vchod do krámu, okno a půlkruhově zakončený otvor dalšího výkladu. Okna v patrech rámují novodobě profilované šambrány, v 1. p. nasedají na kordonovou římsu a jsou doplněna přímými nadokenními římsami. Dům je celý podsklepený hloubkovými, valeně klenutými barokními sklepy. Domovní chodbu ve středu dispozice uzavírá pole křížové klenby, v zadním traktu je umístěn vstup do světlíkového dvorka a nástup k jednoramennému schodišti do pater. V pravé části domu je velká obdélná místnost (její sev. část odděluje příčka), zaklenutá valeně s pětibokými výsečemi. Při nároží domu je místnost s polem křížové klenby a valenou klenbou s výsečemi. Polevé straně chodby navazuje místnost s výsečovou valenou klenbou, dále v nároží domu je hloubková místnost, klenutá veleně se styčnými výsečemi. Plochostropé 1. a 2. p. má shodnou dvoutraktovou dispozici, na hloubkově orientované místnosti do ulice navazují prostory, osvětlované přes pavlač s klasicistním prutovým zábradlím ve světlíkovém dvoru.