dům U Kamenného sloupu

Šířková parcela pod prudkým svahem je zastavěna dvoupatrovým řadovým domem na lichoběžném půdorysu, za ním v úrovni 3. p. po celé šířce domu dvůr, v jehož pozadí je přistavěno přízemní stavení. Uliční fasáda mírně vystupuje z uliční čáry. je čtyřosá sokl domu vyrovnává sešikmení terénu v sedlové střeše je vložen štítový nádstavec, zastřešený zvalbeným sedlem, okno doplněno balkonem. Napravo jsou dva malé vikýře, nalevo zděná atika s pilířky. v přízemí jsou na 1. a 3. ose zleva umístěna portálky, vzhledem k terénu je pravý z nich zvýšen o nadsvětlík, chráněný mříží. Okna přízemí a 1. p. rámují stuhové šambrány, v 1. p. je doplňují vykrajovaná parapetní pole. okna 2. p. zvýrazňuje slepá kuželková balustráda v parapetu (u sdružených oken společná) a prohnuté trojúhelné římsy, zdobené štukovými lasturami a střapci. Na okosených nárožích jsou v úrovni 1. p. busty na hranolových konsolách - ženský s nápisem LUNA (vlevo) a mužská s nápisem SOL. obě busty zhotovila snad dílna Brokofů asi do r. 1708. V úrovni 2. p. je mezi 2. a 3. osou zprava umístěno domovní znamení - kopie mariánského sloupu, stojícího do r. 1918 na Staroměstském náměstí - s nápisem na konzole LAPIDEA COLUMNA. Sloup vrcholí barokní dřevěnou figurou Imaculaty od kristiána Luny (sign. CL datovaná do r. 1697). Půdorys tvoří hloubkový čtyřtrakt, který je vzhledem ke svažitému terénu asi o třetinu užší než v patrech. Pod touto částí domu a za dome jsou vyhloubeny tři valeně klenuté sklepy. za domovním vchodem je zádvěří, zaklenuté křížově s hřebínky, odtud se vstupuje do lichoběžné domovní síně, valeně klenuté s výsečemi. V pozadí síně vlevo je vřetenové schodiště do pater, vpravo vchod do sklepů. Místnosti po levé straně haly jsou klenuté, do ulice mají segmentové klenby z r. 1864, v dalším traktu valené klenby s výsečemi do hřebínků. Po pravé straně při ulici leží místnost s křížovou hřebínkovou klenbou, na níž navazuje plochostropý prostor. 1. p. je širší o zadní trakt, bez přímého osvětlení. Směrem do ulice jsou situovány velké obdélné místnosti, ploché stropy dvou z nich zdobí štuková vykrajovaná zrcadla. v zadním traktu po levé straně schodiště jsou další dvě místnosti s výsečovými valenými klenbami s hřebínky. Z podesty schodiště vede průchod k dalším valeně klenutým sklepům ve svahu. Dispozice 2. p. je shodná, místnosti mají ploché stropy. ze schodišťové podesty vede jednoramenné schodiště na dvorek. V podkroví je jedna místnost, zdobená štukovým zrcadlem, odtud vede vstup na terasu po levé straně domu. Zadní dvorní stavení je jednotraktové, plochostropé.