dům U Zrcadla

Řadový čtyřkřídlý dům kolem obdélného dvora, zastřešený sedlovou střechou do ulice a pultovými střechami do dvora. Třípatrová ul. fasáda palácového typu se zvýrazněným trojosým středním rizalitem a a většími okny piana nobile. Přízemí člení pásová bosáž, zvýrazňující okosené nároží i risalit,patra oddělují kordonové římsy a ukončují je bohatě profilovaná pův. korunní římsa. velký půlkruhově klenutý kamenný portál je rámován pilastrovou edikulou. vstup uzavírají dvoukřídlá barokní vrata s prkénky skládanými do kosočtvreců a klasic. mříží. V průjezdu nová dřevěná dlažba (2002). okna rámují stuhové profilované šambrány, v přízemí doplněné výraznými klenáky a barokními mřížemi. Nad oknem ve střední ose rizalitu je umístěn štukový reliéf domovního znamení-Madony s dítětem a dvěma andílky. Celý výjev je položen na stanu se stříškou a zlatými čabrakami. Dvorní průčelí jsou hladká, členěná kordony, při již, vých. a záp. části fasády probíhají pavlače na konsolách. dům má dva malé renses. sklepy, klenuté valeně, rekonstr. r. 2002, nácházející se část. pod dvorem a část. pod zadním křídlem; dispozice neodpovídá přízemí. Všechna křídla jednotraktová. Uliční křídlo obsahuje široký vestibul, zaklenutý klášterní klenbou s koutovými výsečemi, po jeho levé straně je velká, téměř čtvercová místnost, klenutá veleně s pětibokými výsečemi, zprava shodná místnost, způli s klášterní klenbou a způli s valenou s výsečemi. Ze dvora vede vstup do pravého křídla s pilířovým trojramenným schodištěm, zaklenutým na podestách křížovými klenbami. Při nástupu na schodiště stojí kamenný podstavec s plastikou putti. levé i zadní křídlo klenuté valeně, patra plochostropá, v uličním křídle se třemi velkými sály, z nichž střední je ve všech patrech rozdělen příčkou do dvou místností. Sály 1. p. zdobí vykrajovaná štuková zrcadla, v každém jiného tvaru. zachovala se řada pův. detailů - barokní kování, dveře, pův. dřevěné profilované ostění.