dům U Herzogů

Dům U Herzogů, Pernštejnský - pamětní deska V.V.Reinera Objekt gotického původu, situován při hlavní staroměstské hradbě. Narůstání domu probíhalo značně složitě a úzce souviselo též se sousedními čp. 961 a čp. 345. Parcela má zhruba čtvercový půdorys, v zadní části navazuje dvorek s novodobým přístavkem restaurační zahrádky (na místě staršího zbořeného patrového objektu). Do severní části dispozice prostupuje úzký, k východu se zužující (původně dvoreček) prostor s terasou. Jedná se tak o vpodstatě trojkřídlý objekt s jižním křídlem zalomeným ve tvaru obráceného písmene C. Střechy nad jednotlivými křídly: sedlová, valbová, pultová. Novodobé vikýře. Dům je dvoupatrový s pozdně klasicistním sjednocujícím průčelím. Průčelí je sedmiosé s tříosým středním risalitem završeným trojúhelným štítem. Parter pod kordonovou římsou upraven novodobě. Zcela vlevo jsou osazena původní dvoukřídlá kovová vrata průjezdu. Fasáda je dále členěna v obou patrech průběžnými podokenními římsami, okna obou pater lemují šambrány. V prvním patře jsou nadokenní římsy, podpírány volutovými konsolami. Obdobné volutové konsolky v hustém sledu přiléhají též k hlavní římse. Dvorní fasáda je hladká, bez výraznějšího členění. Sklepy jsou situovány v severní části dispozice domu, zaklenuty valeně, dochovány gotické portály. V přízemí zcela vlevo probíhá valeně zaklenutý průjezd. Ostatní klenby přízemí valené a valené s výsečemi. Zhruba uprostřed dispozice prochází do vyšších pater tříramenné visuté schodiště s pozoruhodným kovovým zábradlím. Patra domu navazují v podstatě na dispozici přízemí, jsou plochostropá. V prvním patře lze předpokládat zachování fragmentů starších zdí z období před klasicizující přestavbou, která přistavěla celé druhé patro. Podkroví s řadou nových vikýřů v nedávné době upraveno pro potřeby penzionu. V současné době je čp. 344 provozně (propojení interiérů dveřmi) úzce spjato s čp. 345 - restaurace a penzion U Medvídků. Současně je objekt evidován v Souboru staroměstského opevnění 54791/1- 161 (hradba v suterénu): Ve sklepě objektu čp. 344 dochovány relikty fortifikačního systému Starého Mesta. Hlavní staroměstská hradba probíhala podél jižní strany jižní dvojice úzkých sklepu. K jihu vysunutý, poněkud odchylně orientovaný sklípek na vyšší úrovni je umístěn v prostoru bývalého parkánu. Tato skutecnost vedla k domnence, zda nepatřil k nejaké menší hradební veži (?!).