dům U Havířů

Nárožní budova. Fasáda do rytířské ul.: pozdně barokní s detaily raně klasicistními, raně barokní portál s charakteritickými penízky v archivoltě a diamantovým řezem ve cviklu. Tříosá. Mezi osami podložený pilastr s iónskou hlavicí a vysokým soklem v úrovni 2.p. stojícím na mohutné volutové konzole. Okna s profilovanými šambrány ukončené zvlněnou římsou. V parapetech náznaky luisézního dekoru (glyfy s vloženými píšťalami a puklice). Ve střeče mansardový štít s volutovými křídly. . Průčelí do Havířské ul.: sedmiosé, pseudorizalit středních tří os a jedné krajní. Ve střeše štít s pozdně barokními volutovými štíty s reliéfní výzdobou. Uprostřed štítu andílek s vahami. V nárožní nice je pískovcová socha havíře.