městský dům

Drobná pozdně barokní architektura byla původně součástí Kolovratského paláce čp. 193/III (služebnický byt). Později byl dům klasicistně a r.1894 dále novorenesančně upraven zednickým mistrem K.Benešem. Objekt na půdorysu písmene L je umístěn ve svažitém terénu na trojúhelné parcele mezi Zámeckými schody a ramenem schodiště do Thunovské ul. Příkrý svah k Thunovské ul. podchycuje vysoká kamenná podezdívka, na ní je mezi oběma křídly domu zahrádka s mřížovým plotem z 2.pol.19.stol. Za nižším křídlem směrem k Zámeckým schodům je situován malý dvorek. Vyšší křídlo (k Zámeckým schodům jednopatrové, do Thunovské ul.dvoupatrové) je zastřešeno pultovou střechou, nižší křídlo nepravidelným sedlem (přístavky ve dvorku jsou s pultovými stříškami). Fasáda k Zámeckým schodům je jednopatrová, trojosá, s nárožní kvádrovou rustikou. V přízemí vlevo je novorenesanční portálek v pravoúhlé edikule, nad římsou s rozeklaným frontonem a vloženým čučkem. Dvoukřídlé dveře mají vyřezávané zdobné výplně, okna profilované šambrány. Fasády do Thunovské ulice jsou řešeny obdobně. Dům není podsklepen. Původní barokní klenby v přízemí byly odstraněny při přestavbě r.1894. Vstupní síň domu je vyplněna dřevěným jednoramenným schodištěm do přízemí a do patra, všechny místnosti obou křídel řešeny jako plochostropé. (podle UPP, ed. Vlček, Academia, Praha 1)