klášter theatinů/kajetánů s kostelem Panny Marie Ustavičné pomoci

Areál bývalého kláštera theatinů zahrnuje: - budova koleje čp.192, klášterní zahrada, pozůstatky kaple Panny Marie Einsidelnské(podnož) - dům čp. 215(samost.podkarta) - kostel Panny Marie Ustavičné pomoci a sv. Kajetána(samost.podkarta) Areál kláštera je ze severní strany ohraničen Zámeckými schody a navazující rampou Praž.hradu, z druhé strany Nerudovou ulicí, východní křídlo s bránou je orientováno do ul. Thunovské. Bývalý klášter theatinů, později kolej redemptoristů, u kostela Panny Marie Ustavičné pomoci a sv. Kajetána vznikla přestavbou renesanční palácové stavby z přelomu 16. a 17.stol. Theatini získali objekt výměnou r.1672, dům pro jejich potřeby upravil arch. Giov.Domenico Orsi, když v hloubce celého severního křídla vybudoval nový valeně zaklenutý refektář. Po r.1869 byl objekt dále upravován pro další majitele, redemptoristy stavitelem V.Láskou (nastavěno 3.podlaží). Poslední větší úprava r.1939 (stav.Krofta na návrh arch. Štalmacha). Kostel P. Marie Ustavičné pomoci a sv. Kajetána byla vystavěna v letech 1691-1717. Projekt je připisován Jeanu Baptistu Matheyovi.