Hradčanská radnice

Čtyřkřídlá renesanční budova vzniklá na přelomu 16. a 17. století. Hloubku zástavby určovala uliční čára Loretánské ul. a hradčanské hradby, vzniklé ve 14. stol. Budova je dvoupatrová se sedlovou střechou a dvěma štítovými vikýřky, krytá do Úvozu štítem. Záp. dvoutraktové křídlo bylo hl. radniční budovou, s tříosým průčelím zdobeným sgrafitovou rustikou, vrcholícím dvouetážovým volutovým štítem na nízké atice. Nad bosovaným vstupním portálem s městským znakem v závěrovém klenáku jsou do sgrafita včleněn císařský a hradčanský znak a alegorie Spravedlnosti. K záp. křídlu je kolmo situováno jednopatrové sev. křídlo valbově zastřešené. Jeho hl. dvouosé, k západu orientované průčelí vrcholí rovněž dvouetážovým volutovým štítem s čučky, ale na vyšší atice; boční sev. průčelí je tříosé a východní dvouosé, se vstupem do sklepa datovaným letopočtem 1739 v nadpraží. Hl. náplní tohoto křídla byl a dosud je radniční šenk v přízemí. Vých. křídlo je vzhledem ke klesajícímu terénu dvoupatrové, kde přízemí je ve vztahu k radničnímu nádvoří suterénem využitým pro masné krámy. Dispozičně je záp. křídlo hloubkovým dvojtraktem, s traktem v přízemí a křížově klenutou arkádou otevřenou třemi oblouky do nádvoří. Jinak je přízemí kromě jedné místnosti valeně klenuté, zatímco celé 1. p. (mimo jeden prostor) je plochostropé s pův. dispozicí na sev. a změněnou na již. straně. 2. p. má již zcela novou dispozici, novodobá je i půdní vestavba. Rovněž již. křídlo je dvoutraktové, ve všech podlažích plochostropé, s půdní vestavbou ateliéru. Vých. jednotraktové křídlo má dodatečně přistavěnou pavlač do dvora. Valenou klenbu s lunetami v již. místnosti 1. p. zdobí štuková pole s konvex-konkávně prolamovanými okraji a uvnitř s freskami; také kruhové terče na záp. stěně této místnosti doplňují fresky alegorie Spravedlnosti se znaky. Jednopatrové sev. křídlo je podsklepené s valenými klenbami, přízemí je klenuté křížově či valeně a patro s výjimkou jednoho menšího prostoru plochostropé. V dome je dosud citelná pův. radniční dispozice, v patře se síní radní, obecní, klenutým archivem a kaplí.