Dietrichštejnský dům

Hloubková, přibližně obdélná parcela je zastavěna řadovým čtyřkřídlým domem se dvorem uprostřed. Příčná křídla jsou zastřešena sedlovými střechami, hloubková křídla střechami pultovými. Ul. fasáda je dvoupatrová, šestiosá, členěná v přízemí pásovou bosáží, v patrech pásovou rustikou. V přízemí na střední ose je segment. zaklenutá klasicistní portál, rámovaný profilovanou šambránou s klenákem na vrcholu. Uzavírají jej dvoukřídlá výplňová vrata s paprsčitě uspořádanými prkénky ve vrcholu. po jeho stranách jsou symetricky umístěné segmentově zaklenuté krámcové vstupy s pův. dřevěnými okenicemi. Okna pater rámují šambrány s lištou. Dvorní fasádu budovy v přízemí prolamuje segment průjezdu, v 1. p. terasa, a ve 2. p. pavlač. Fasády jsou hladké, s okny v líci. zadní průčelí je čtyřosé, ve spodní části výrazně šikmo přizděné, okna rámují pásové šambrány. Uliční křídlo je hloubkovým trojtraktem, dvorní křídla jednotraktová. Gotické sklepy, vysoké téměř 5,5 metru se nacházejí pod pravým a středním ul. traktem. Jsou klenuty kamennou klenbou s otisky bednění, nebo mají již renes. cihlovou valenou klenbu. Středem přízemí vede průjezd do dvora se dvěma poli křížové klenby bez hřebínků a valenou výsečovou klenbou. vpravo vzadu k němu přiléhá prostor s klášterní klenbou, otevřený do dvora segment. arkádou, z něhož je nástup na půllkruhově visuté schodiště s novorenes. litinovým zábradlím. po obou stranách průjezdu se nacházejí místnosti zaklenuté valeně se styčnými výsečemi, v levé části vysazené na přízední pilířky. Další valeně klenutá místnost se nachází v levém dvorním křídle. zbývající místnosti v přízemí jsou plochostropé, stejně tak patra.