palác Lažanských

Středověký původ domu dokládá gotický sklep s kamennou klenbou s otisky bednění pod západním křídlem. V 2. pol. 15. stol. byl dům ve vlastnictví Jana z Roupova, který ho patrně přestavěl a nechal ho zapsat do desk zemských. Při požáru Malé Strany roku 1541 vyhořel, několikrát změnil majitele, v 1. pol. 17. stol. patřil Jaroslavu Loubskému z Lub, roku 1670 ho koupili Černínové (architekt F. Caratti jim vypracoval téhož roku plány Loubského domu). Roku 1712 dům od nich koupil F. J. Valdštejn. Roku 1724 se dům dostal do měšťanských rukou. V letech 1735-39, kdy byl v majetku J. J. Gelnhausena, byl barokně přestavován a rozšířen. V 19. stol. došlo k adaptaci podkroví a roku 1899 navrhl O. Materna přístavbu schodiště. V roce 1998 byly změněny dvorní pavlače. Dům se rozkládá na obdélné parcele, trojicí křídel svírá lehce obdélný dvůr. Patří k němu nevelká zahrada na obdélném půdorysu. Původně jednopatrový renesanční dům z 2. pol. 16. stol., byl při barokní přestavbě zvýšen o patro a bylo nově vyřešeno vznosné barokní palácové průčelí se středním hlavním vikýřem (v jeho tympanonu je znak Lažanských). Teprve při přestavbě podkroví v roce 1892 byly postaveny dva nosné postranní štíty. Sedmiosé uliční průčelí má střední 3 osy vyznačeny mělkým rizalitem, přízemí je 5-tiosé. V krajních osách jsou edikulové portály, levý je slepý (s oknem), pravý je osazen původními vraty se střední brankou pro pěší. Nad překladem v kartuši je původní pozdně barokní číslování (čp. 158).