vila

Soubor věcí bývalá vila továrníka Kořána sestává z: 1 - dům čp. 266, na pozemku parc.č. 617 2 - zahrada s oplocením, na pozemku parc.č.618 3 - pozemky parc.č. 617 a 618 Rodinná, později nájemní vila, obklopená zahradou a oplocením, postavená v letech 1911 - 1913 v klasicizujícím stylu s prvky secese a neorenesance od architekta Ladislava Skřivánka. V roce 1916 byla vila mírně přestavěna opět podle projektu architekta Skřivánka ve stejném stylu. Dvoupodlažní podsklepený objekt s vestavěným podkrovím a valbovou střechou. Dekorativní je zejména boční západní průčelí s nikou lemovanou kanelovanými polosloupy a korunovanou půlkruhovým tymapnonem s plastickým reliéfem s medailonem Panny Marie a Ježíška. V omítce nápis na fasádě LP 1912. V interiéru je dochována původní dispozice a řada uměleckořemeslných prvků. (podrobnější popis a historie viz Návrhy na KP, archív NPÚ HMP)