dům U Černého jelínka

Původně řadový nyní nárožní dům na úpatí příkrého svahu. Barokní stavba na straších základech prošla klasicistní přestavbou (mimo jiné přístavek s vnějším schodištěm) a radikální adaptací v r. 1947. Dům je dvoupatrový, krytý sedlovou střechou. Vpravo zesiluje nároží čtyřosé fasády do výše 2. p. odstupněná plenta, vlevo přiléhá přízemní jednoosý přístavek. V přízemí vpravo je novodobý půlkruhově zakončený vchod, vedle něj nástup na venkovní jednoramenné schodiště do 1. p. Okna 1. p. rámují šambrány s lištou, nad nimi probíhá plochý kordon; okna 2. p. a přístavby mají prosté pásové šambrány. Již. štítové průčelí zůstalo neomítnuté, v podstatě na střechu domu navazuje ohradní zeď dvorku, prolomená segmentově zaklenutým zamřížovaným otvorem. Dům není podsklepen. V přízemí leží dvě valeně klenuté místnosti, za pravou z nich je do skály vytesaný sklep. V plochostropém přístavku býval krámek. Dispozice 1. a 2. p. je plochostropá, novodobě upravená, patra spojuje jednoramenné dřevěné schodiště. Novodobě je adaptováno rovněž obytné podkroví, jehož okna vedou na dvorek, uzavřený ve stoupajícím svahu zdí.