činžovní dům

Renesanční jádro domu z k. 16.stol. je patrné ve sklepě a v přední části přízemí. Barokní obrys 1.p. vpředu a obvod zadního stavení v přízemí i 1.p. ukazují na pozdější rozšíření. V r. 1854 byla dokončena radikální přestavba do dnešní podoby. Řadový třípatrový dům doplňuje jednopatrové vých. křídlo a dvoupatrový schodišťový trakt na již. straně parcely. Uliční průčelí je historizující, vůči sousedům převýšené. Tříosou fasádu prolamuje na levé straně vstup v tesaném rámování. Přízemí zdůrazňují liseny, shora drobně vykrajované obloučkové podřímsí zvýrazňuje kordonovou římsu. Patra jsou poměrně vysoká, všechna s okny v mělké špaletě, ve 2. a 3.p. segmentově zaklenutá. Po třech stranách obvodu dvora obíhají podklenuté pavlače. Kromě staršího sklepa po levé straně, pocházejí další suterénní prostory z doby přestavby objektu. Dispozice hl. budovy má přehlednou osnovu příčného dvoutraktu, s plochými zrcadlovými klenbami v přízemí, jižně navazuje ve dvoře podkovovité vřetenové schodiště. Zadní příčně obdélné stavení má hloubkové dělení příčkami, v přízemí je zaklenuto segmenty do pasů, patro zůstalo plochostropé. (podle UPP Malá Strana)