dům U Tkalců

Dům je poprvé zmiňován r.1653. Dnešní podobu podmínila výrazná renovace v l.1957-58, při níž byly odstraněny veškeré detaily důležité pro určení stavebního vývoje domu. V rekonstruovaném objektu tak lze sledovat jen základní obdélný obrys masivní, patrně renesanční zdi v přízemí a 1.p., na něj navazuje na záp. barokní trakt. 2.p. je barokní. Při novodobé rekonstrukci byla zcela přeřešena dispozice, zřízeno podkroví a v severových. koutě dvora postavena prádelna, přeměněná v r. 1993 na bistro a v r. 1995 rozšířená o přístavek přípravny. Nárožní dvoupatrový dům s podkrovím a s novodobě zastavěným dvorem má půdorys zhruba obdélný, z něhož vystupuje mělký risalit. Uliční fasády jsou hladké, citlivě renovované, se zachováním drobných okenních i dveřních otvorů v pásových šambránách, částečně sdružených do dvojic. Po pravé straně již. průčelí navazuje ohradní zeď s klasicistním vstupem do Cihelné ul. Přehledná půdorysná osnova příčného dvoutraktu sleduje severojiž. orientaci. Prostory jsou v celém rozsahu plochostropé, novodobě dispozičně přeřešené, sklep na sev. straně má hloubkovou orientaci, v obrysu je patrně barokní, zaklenut oválně valeně. (podle UPP Malá Strana)