kaple

František Ekert zmiňuje poustevnu s kaplí Jezulátka, kterou měla údajně vybudovat Alžběta, hraběnka Oppersdorfová, již v roce 1659. První jistý časový údaj však je až rok 1769, kdy byla zachycena na Huberově prospektu. Po zrušení karmelu v roce 1786 byla klášterní zahrada převedena do majetku arcibiskupského semináře a kaple snad sloužila jako astronomická observatoř (její využití "k úkolům vědeckým" bylo uváděno ještě v roce 1903). Kaple byla naposledy rekonstruována v 90. letech 20. století a po r. 2005. Okrouhlá kaple v Seminářské zahradě je velice prostá, členěná je pouze dvojicí okenních otvorů, vstupu a 4 lisenami. Zvoncovitou prejzovou střechu ukončuje polygonální lucerna s řadou drobných okének. Také vnitřní prostor kaple je velmi prostý.