dům U Zlatého orla

Pův.dva středověké domy. Do r. 1579 došlo k zásadní renesanční přestavbě, jež se dotkla jen zadního stavení. Druhý dům vznikl až po zasypání příkopu oddělujícího arcibiskupův dvůr. Pozdně renesanční stavební etapě po r.1630 lze připsat takřka celou dnešní hmotu nárožního objektu. Přestavba po roce 1686 oba domy spojila, došlo k vystoupení do ul. Josefské.Došlo ke zvýšení objektu o 3.p. a vybavení raně barokními štíty,vnitřními příčkami.V r.1865 vytvořena dnešní pozdně klasicistní fasáda s historizujícími prvky,došlo k dispozičním změnám a k výstavbě nového schodiště. Dům upraven na hotel v l. 1994-96,odkryty malované záklopové stropy a podstropní vlysy ve všech třech patrech. Nárožní budova se obrací se do Mostecké kratším průčelím, delším do Josefské ul. Parcela je zastavěna s výjimkou světlíkového dvorku. Hl. průčelí je kombinací pozdně renesančních prvků (před 1630) a historizujících detailů(1865),doplněných novodobou úpravou parteru s pravoúhlými výkladci.Vstup z Josefské ulice je raně barokním portálem, v portálu jsou pozdně barokní dveře. Sklepní prostory dokládají, že objekt vznikl ze dvou samostatných jednotek. Přízemí má klenby renesanční (před 1630), a raně barokní. Patra jsou plochostropá z modernizace z r. 1865 a adaptacepro potřeby hotelu. Ve 3. p. byla ve třech místnostech obnovena klasicistní dekorativní výmalba stěn s iluzivním mramorováním a s rostlinným dekorem. Při hloubení nového suterénu v r. 1994 nález opevnění jádra pražského města z 9. a 10. stol.