dům U Tří beránků

Dům "U Tří beránků" (U Teplého piva, Tři lampy) byl vybudován na místě dvou střed. městišť v pol. 16. stol (sklepy, klenby v přízemí, obvodové zdivo z části až do 4.NP). V l. 1665-70 prošel dům raně barokní přestavbou (schodiště, základní schéma fasád), lze předpokládat i úpravu pozdně barokní, kdy dílna I.F.Platzera dodala soch.výzdobu. Kol. r. 1840 byl dům prodloužen k severu zastavěním uličky k arcibiskupskému dvoru, fasáda byla klas. upravena a ve dvoře zřízeny pavlače. Řada stavebních úprav proběhla v 1.pol.20.stol. Nárožní dům o 4NP se do Mostecké ul. obrací tříosou fasádou, do Josefské osmiosou fasádou. Fasády mají horizontální členění, což zdůrazňují pásy mezi kordonovými a podokenními římsami a korunní římsa na konsolkách. Ve valbové střeše do Mostecké je vložen jednoosý štít ukončený trojúhelně vybíhající římsou. Přízemí v Mostecké ul. prolamuje půlkruhový kamenný portál výkladu vrcholící rozlomenou segmentovou římsou a dva otvory výkladu a krámového vchodu obklopené pásovou rustikou. Pásová rustika člení i přízemí do ul. Josefské na němž se střídají půlkruhové a segmentově ukončené otvory krámových vchodů a výkladců. Ve 4. ose z jihu je pravoúhlý domovní vchod. Obdélná okna všech pater nasedají na průběžné parapetní římsy. V 2.NP je rámují pilastrové edikuly s přímými římsami, okna 3. a 4.NP jsou vložena do stuhových šambrán s uchy. Okenní otvory 3.NP doplňují trojúhelné frontony, 4.NP přímé nadokenní římsy. Fasády do dvora jsou na sev. a záp. straně vybaveny pavlačemi. Výrazně úzká, protáhlá parcela byla pův. zastavěna domem ve tvaru písmene "U" kolem obdélného dvora. Při klasicistní přestavbě došlo k protažení sev. křídla o jeden trakt do míst býv. uličky, z níž se zachoval jen úzký zadní dvorek. Dům je podsklepen dvěma skupinami sklepů: pod již. polovinou domu renesančními, v dispozici shodnými s přízemím, kamennými, valeně klenutými. Další sklepy se nacházejí pod sev. částí domu, jsou klasicistní, cihlové, zaklenuté segmentově. Téměř všechny místnosti přízemí mají renesanční valené klenby se styčnými výsečemi s hřebínky, částečně barokně upravené. Plochostropá domovní chodba ústí u trojramenného barokního schodiště, zaklenutého ve všech patrech stoupajícími valenými klenbami, doplněnými na podestách a v chodbách přiléhajících ke schodišti v 2.NP a 3.NP klenbami křížovými. V 2.NP jsou směrem do Josefské ul. zaklenuty dvě místnosti valenou klenbou se styčnými výsečemi a prostými valenými klenbami dvě drobnější místnosti při schodišti směrem do Mostecké ul. Ostatní místnosti 2.NP a vyšších pater jsou plochostropé.