dům U Pěti korun

Třípatrový dům. Hl. budova+zadní budova+S křídlo+J křídlo. Fasáda do Melantrichovy ul.: pětiosá, trojdílný štít (vyšší střední s trojúhelným tympanonem -v hrotu konzola s maskou, nižší krajní s rozeklanými frontony a obeliskem +volutová křídla) . Parter novodobě upraven kromě průjezdu vpravo (edikulový kamenný portál s pilastry a kladím dórského řádu, původní vrata s brankou pro pěší 1615). Nároží lemováno armováním. Okna v 1.p. s kamenným ostěním, suprafenestry s rozvilinami a přímými římsami na ankonách, nad nimi reliéfy 5 korun ve štukových rámech. Okna 2. a 3.p. přímé nadokenní římsy posazené přímo na ostění. Zbytek gotické cihelné hl. římsy. Dvorní průčelí hl. budovy: lomený gotický portál, v patře předsazená oválně podklenutá pavlač chráněná klasicistním zábradlím. V 2.p. pavlač nesená barokními volutovými konzolami a se zábradlím s mřížkou. Fasády bočních křídel: bez členění, ostění pozdně renesanční Fasáda zadní budovy: barokní, podložené stuhové šambrány oken, čabrakové parapety ve 2.p. Původní portál zalepen (zvlněná římsa oblomená z kordonu) a prolomen typizovaným vchodem.