soubor věcí Buštěhradské dráhy

Soubor věcí Buštěhradské dráhy (tzv.Pražský Semmering) v Praze 5, kú. Hlubočepy, Radlice, Smíchov. Soubor je tvořen těmito věcmi: 1) Viadukt - Zlíchov (HU) (ul.Nad Zlíchovem, parc.1771) - kamenný, oblouky půlkruhové s klenáky ( 2) Most přes trať (HU) (ul.Nový Zlíchov, při čp.288, parc.1771) - kamenný s půlkruhovým obloukem a zbytky klasicist.arch. členění 3) Strážní domek čp.57 (HU) (parc.1774) - objekt doch. ve hmotě a hl.arch.rysech, zčásti zbaven detailů 4) Opěrná kamenná zeď náspu při čp.57 (HU) (parc.1771) - s kamen.půlkruhově zaklenutým tunelem pod tratí, kvádrové zdivo, oblouk s klenáky 5) Kamenný oblouk ve svahu za čp.57 (HU) (parc.1771) - půlkruhový kamen.vynášecí oblouk tvořený shodně se stavbou viaduktů z kamen.lícovaných kvádrů s arch.prvky nesenými kamen.krakorci 6) Vysoký viadukt (HU) (parc.1777) - druhý z vysokých viaduktů překlenující údolí Dalejského potoka, 5 plných oblouků s pilíři z kamen.kvádrového líc.zdiva, kolem záklenků oblouků zdivo z řádkovaných kvádříků. Nahoru se zužující pilíře vycházejí ze zaoblených zeslených patek. Viadukt zakončen profil.římsou, u pilířů s trojicemi konsolek, nad nimi pokračují krátké úseky zídek zábradlí. Ostatní části zábradlí tvoří kovové zábradlí s obdél.poli s diagonál.prvky ve středu s drobným kruh.motivem. 7) Viadukt (SV) (v ul.Na Konvářce, parc.5005) - podjezd pod železnič.náspem, segmentově zakončen, lemován armováním a klenáky, zdivo z kvádříků, zakončen prostou římsou, zábradlí mladší. Zaklenutí viaduktu cihelnou segment.klenbou. Proveden z místního vápence. 8) Strážní domek čp.38 (RA) (na parc.569, u přejezdu) - přízemní stavba se 2 trojúhel.štíty, k dráze nízká přístavba. Ve štítu okrouhlé okénko, při druhém vnější dřevěné schodiště ke vstupu do půdy. Fasáda hladká, lemována lisen.rámci, okna dodatečně rozšířena, bez šambrán. V zásadě doch.charakter objektu. 9) Viadukt - Radlice (RA) (na cestě z Radlické do Prokop.údolí, parc.565/1) - přímý překlad na pilířích vyzděných řádkov.zdivem z oprac.kvádrů z hrubším povrchem, líc překladu s tvrdou omítkou s nízkým vpadlým polem, na straně od Radl.ul.plastický dekor.letopočet 1924. 10) Viadukt pod tratí - Radlice (RA) (parc.565/1) - východně od předchozího (za bud.hasič.zbrojnice), v tělese drážního náspu patrný zachov.půlkruh.oblouk 11) Areál želez.stanice Praha-Jinonice, čp. 39 a 40 (RA) (parc.565/1,567,568) - areál stanice tvoří přijímací a kancelářská budova čp.40, strážní domek čp.39, další dva přízemní provozní objekty, dřevěná skladiště a drobná dřevěná hradla (viz mapka: 11e - čp.40, přijímací budova - stavba z r.1872, patrová, se sedlovou střechou, s mělkým střed.rizalitem s trojúhelným štítem, fasáda hladká, lemovaná neorenes.arch.rámováním, okna v přízemí půlkruh., v patře se šambránami. Při kolejišti krátké přízemní křídlo s krytým nástupištěm, pův.trám.zastropení, nesené litin.sloupem se soklem. Stojanový zámek na výhybce č.11 Pha-Jinonice, archaický typ. 11a - strážní domek se sedlovou střechou, pův.stavba z r.1872 s drobnými zásahy. 11b - provoz.objekt ve tvaru L, fasády z režného cihel.zdiva, nadpraží z šedých cihel, po r.1920. 11c - provoz.objekt II, obdobná drobná stavba. 11d - dřevěné hradlo, dřevěná konstrukce, dekor.členěný štít. 11f - dřevěné skladiště.