dům U Zlaté váhy

Řadový objekt. H. budova+ novodobá stavba místo dvorních stavení. Fasáda do Havelské ul.: 3+3 osy, dvoupatrová, mohutný raně barokní štít s trojúhelným frontonem a volutovými křídly, fronton a konce křídel zdobené piniovými šiškami, střední plochu štítu prolamuje nika se segmentovým frontonem a parapetem (letopočet 1690). Parter se třemi oblouky loubí s pásovou bosáží, bosované archivolty. Levé dva vstupní portály novodobě upravené, uprostřed torso pův. raně barokního, bohatě profilovaného portálu s okoseným ukončením. Nově vložen funkcionalistický výkladec. Malé okno s typově renesanční mříží, vpravo vstup na schodiště nově upravený. Nad levou archivoltou odkryt původní hrotitý kamenný oblouk. Raně barokně modelovaná okna, spojená do vertikálních linií zvýšenými suprafenestrami a vyznačenými parapety. Ve stuhových ostěních s uchy zdobí zvýšené překlady šátkové festony. Širší pole uprostřed dekorovala mladší barokní malba, jejíž horní část je fragmentátní, spodní partie provedena jako ilusivní panelový oltářní retábl s postavou archanděla posledního soudu, který v rukách drží meč a zlaté váhy (domovní znamení). Novodobý nápis vrytý pod obraz nahradil starší německý. Deska v podloubí vzpomíná mj. na založení spolku Repeal v domě. Dvorní fasáda a fasáda do Michalské ulice nezajímavé. Pouze na bočním štítu reliéf anděla s mečem a váhami.