Městská spořitelna pražská

Samostatně stojící třípatrová stavba. Středový prostor+jednotraktový ochoz okolo. Všechna 4 průčelí až na detaily stejná, sedmiosá, bosované přízemí, horní patra členěna po stranách oken kanelové sloupy, popř. pilastry. Hl. konzolová římsa s atikou posunuta až nad nástavbu. Okna půlkruhově zakončena, cvikly po stranách archivolt s postavami, u oken 2.p. plastická dekorace znaky pražských měst v kartuších a květinové festony. Fasáda v Rytířské ul.: mírně vytažené risality, v přízemí zvyrazněnými edikulami s masivními sloupy, v pravé edikule vstup uzavřený pobíjenými vraty se světlíkem krytým mříží. Archivolty vchodu a výkladců s výrazným klenákem ve formě maskaronu. V patře v risalitech balkon s balustrádou, po stranách plastiky alegoriích narodohospodářských ctností (Spořivost, Pilnost, Průmysl, Zámožnost) a medailony. Fasáda do Havelské ul.: bez risalitů, stejné členění, v patře po stranách oken alegorie (Opatrnost, Umírněnost, Hospodářství, Orba) Okna v uličce u kláštera s mřížemi.