dům U Kynzlů

Pozemek vznikl po rozdělení Thunovské zahrady v r.1708. Dům byl postaven v l.1736-44. Ve 3. čtvrtině 19.stol. byly přistavěny dvorní trakty, zazděn pův. a vsazen nový domovní vchod V r.1886 bylo přestavěno schodiště a rozdělen průjezd. V r.1920 byla přístavěna 2.p. dvorních křídel podle plánu arch. A. Kubáta. Řadový jednopatrový dům se sedlovou střechou. Na střední ose štítový nástavec s volutovými křídly, ukončený trojúhelným frontonem. Hladkou fasádu prolamují tři sdružené okenní osy. V 1.p. je bohatě zdobí rokokový ornament. Uprostřed segmentově zaklenuté ostění vstupu, nad ním štuková kartuš s vyobrazením sv.Antonína Paduánského s Ježíškem. Dvorní průčelí hl. budovy je pavlačové, dvorní křídla jsou novější. Pův. jednotraktovou budovu s dvorním křídlem doplňují dvorní přístavky tak, že budova je čtyřkřídlá, uzavírající malý téměř čtvercový dvorek. Jediný valeně klenutý sklep se nachází pod nárožní místností zleva. Domovní chodbou v místě předěleného průjezdu vede přístup ke schodišti. Všechny prostory přízemí jsou plochostropé, rovněž tak 1. p., které má stejnou dispozici s přízemím. Po r. 2002 byl zbořen severní trakt. Na jeho místě vyrostla trojpodlažní novostavba s terasou na střeše. Zároveň byl zastřešen dvorek prosklenou posuvnou konstrukcí. (podle UPP Malá Strana)