měšťanský dům

Výstavba čtyřkřídlé budovy na parcele vzniklé po rozdělení Thunovské zahrady se uskutečnila mezi l.1736-44. Poč.20.stol byla částečně adaptována dvorní křídla, část záp. křídla zbořena a přestavěna a zvýšeno sev. křídlo. Řadový jednopatrový dům s hladkou fasádou člení sedm os. Uprostřed parteru je segmentově ukončený portál průjezdu. Je rámovaný vykrajovanou štukovou šambránou, mezi portálem a oknem 1.p. je vykrajovaná kartuše s reliéfním zobrazením P. Marie Chlumecké. Pod okny visí čabrakové parapety různých vykrajovaných tvarů. Dvorní průčelí hl. budovy, vých. a záp. křídla jsou v patře opatřeny pavlačí s kovovým zábradlím (pavlač vých. křídla nese dvojice podklenutých barokních arkád na pilířích), přístupnou otevřeným schodištěm na záp. straně. Dvoupatrové, v r.1912 přestavěné sev. křídlo kryje plochá střecha. Lichoběžná parcela je zastavěna jednotraktovým čtyřkřídlým domem kolem středního dvora. Jediný sklep, valeně klenutý, je pod uličním traktem v nároží zleva. Přízemí uličního křídla včetně průjezdu a schodiště je plochostropé. Za schodištěm je větší valeně klenutá místnost s lomenými lunetami, další tři valeně klenuté místnosti jsou v sev. křídle. Místnosti v 1.p. jsou plochostropé, rovněž tak novodobé prostory 1. a 2.p. sev. křídla. (podle UPP Malá Strana)