dům U Bílého beránka

Dům vzniklý po parcelaci Thunovské zahrady do r.1726. V r.1933 bylo na místě staršího (z r.1864) vystavěno nové dvorní křídlo, upraveno schodiště a rozšířeno podkroví. V l.1993-94 proběhla generální rekonstrukce. Nízký, patrový dům s obytným podkrovím na hloubkové parcele má dochovánu pův. dispozici uličního křídla. Do ul. se obrací širokou rozložitou fasádou korunovanou nad masivní korunní římsou mohutným, ve středu převýšeným štítem, podpíraným po stranách volutami.V ose parteru je pískovcový barokní portál s kazetovými dvoukřídlými vraty, dílem s pův. kováním (včetně krabicového zámku) a barokní kovanou nadsvětlíkovou mříží. Nad ní, ve štukovém rámu, barokní olejový obraz s domovním znamením malovaným na plechu Po stranách portálu jsou dva shodně pojednané pískovcové výkladce. Dům tvoří trojtrakt při ulici, s pavlačí do malého dvora a jednotraktovým křídlem z r. 1933. V přízemí zachovány barokní klenby, v dvorním křídle je osazen restaurovaný barokní záklopový malovaný strop. V záp. zdi mezipodesty schodiště je dvojice půlválcových nik sklenutých konchami. Barokní pavlač na nádvorní straně je podklenuta dvěma valenými pasy podepřenými konsolovitě vysazeným pilířem. Místnosti v patře a obytném podkroví mají rovné stropy s omítanými podhledy na fabionech. (podle UPP Malá Strana)