Malostranská celnice

Trojkřídlý nárožní dům na parcele pod Karlovým mostem sestává ze dvou na sebe navazujících budov tvaru L (z jednopatrové, přiléhající k románské věži a obracející se průčelím do Mostecké, a z třípatrové do Saské ul.). Při vých. průčelí probíhá venkovní novogotické schodiště, spojující most se Saskou ul. Fasáda do Mostecké ul. je pětiosá, členěná kvádrovou rustikou. Ve střední ose přízemí je renesanční bosovaný portál s klasicistní výplní. Po obou stranách jsou v mělkých výklencích krámcové výkladce v půlkruhově zaklenutých ostěních. Okna 2.NP mají půlkulaté archivolty podložené přímými profil. římsami. Shodně členěná je vých. boční dvouosá fasáda, na kterou navazuje třípatrové trojosé průčelí vyšší novorenesanční budovy, ukončené trojetážovým volutovým štítem, zdobeným čučky. Shodný štít ukončuje toto křídlo rovněž na sev. straně. Kordony oddělují pásy jednotlivých podlaží. Bosáž zdobící přízemí a 2.NP přechází nad obdélnými okny v háky. V 3.NP jsou bosovaná jen nároží, okna rámují pravoúhlé edikuly. Shodně řešená je i dvoupatrová fasáda do Saské ul. Do dvora se ze sev. a vých. obracejí pavlače a schodiště, spojující nestejné úrovně obou budov.