dům U Českého lva

Dům s hloubkovou dispozicí prochází celým blokem. Čtyři křídla obíhají střední dvůr, přístupný ze dvou stran průjezdem. Hlavní budova při Celetné je dvoupatrová, s dvoudílnou valbovou střechou se dvěma příčnými hřebeny a třemi štíty (do ulice 2, do dvora 1 štít). Směrem do Celetné jsou pak střechy otevřeny vikířem, a do úžlabí obou hřebenů je osazen dekorativní slepý štít, který evokuje další vikýř. Objekt má dispozici gotického hloubkového dvoutraktu s později vestavěným průjezdem. Pětiosá fasáda je slohově nejednotná. Na střední ose je proražen neklenutý průjezd s kamenným raně barokním portálem se štukovou druhorokokovou kartušovou výzdobou. Parter pročleňuje pásová rustika, obě strany portálu lemují novodobé výkladce. Nad portálem navazuje arkýř nesený konzolami, završený ve druhém patře balkonem s klasicistním kovovým zábradlím. Vrata osazená v portálu jsou barokní, plátovaná, posetá liliemi. Fasádu v patrech pročleňují štuková pole, naznačující pilastry s prstencem a ploché kordonové římsy. Okna zdobí v parapetech čabrakové motivy, v bohatých suprafenestrách se objevují maskarony s girlandami, kryté přetaženou profilovanou římsou a ve 2. patře florální motivy. Dvorní průčelí kjke prosté, dvouosé, v patrech s půlkruhově klenutými okny ve štuk. rámcích. Dům při Štupartské je opět dvoupatrový, s podélně položenou sedlovou střechou a příčným trojúhelným štítovým nástavcem nad třemi střední osou. Průčelí je slohově jednotné, o sedmi osách. Tři střední osy nepatrně předstupují (avant-corp). Osmá ustupující osa náleží dvornímu křídlu). Parter člení pásová rustika, patra odděluje profilovaná římsa, na střední ose zalomená Parapety zdobí páskové motivy (v parteru) a akantová rozvilina (v patře), v suprafenestách jsou kombinovány pásky s bustami, v patře pak zvýrazněný štukový klenák doplněný festony. Dvorní fasáda je barokní na západní straně a u zadního objektu narušená přistavěnými pavlačemi. Okna do dvora jsou rámována šambránou, parapetní pole se štukovým dekorativním rámcem zdobí rozviliny. V suprafenestře se střídají páskové motivy s motivy váz s květinami. Na streše dvorního domku je terasa s klasicistním kovovým prutovým zábradlím.