dům U Zelené mříže

Nárožní dům, jehož jižní uliční průčelí se obrací do Haštalského náměstí, stojí na lichoběžníkovém půdorysu. Stavba je jednopatrová, trojkřídlá, s přízemním křídlem do dvora z jedné strany zakončeného zdí. Křídla mají sedlové střechy, fasáda je okrová a světle žlutá se světlým zvýrazněním některých architektonických prvků. Západní uliční průčelí má sedm os a nachází se na něm segmentově zakončený vstup; vertikálně jej člení nárožní pilastry, horizontálně kordonová a mohutně profilovaná korunní římsa. Šestiosá jižní fasáda do ulice má na západním konci v patě střechy jednou odstupněný štít s proláklými rameny. Severní, západní (a zčásti i jižní) křídlo má v přízemí křížové a valené klenby s lunetami. Ve dvoře se v jižním křídle nacházejí arkády - v prvním podlaží se stlačenými oblouky, ve druhém s rovnými překlady na pilířích. Sklepy jsou sklenuty valeně.