městský dům

Dvoupatrový řadový dům se šestiosým pozdně klasicistním průčelím (1842). Drobné dvoupatrové stavení v pozadí dvora propojuje s přední budovou pavlač. Parter člení pásování, zcela vlevo je vstup do domu s dvoukřídlými klasicistními dveřmi s motivy „slunce“. Dosti je zdůrazněné horizontální členění: kordonové i podokenní římsy obou pater a lehce předstupující plocha suprafenester, šambrány, hl. římsa, sedlová střecha s polovalbovou vpravo. Pavlač při zadní budově. Rozvrh sklepů navazuje na dispozici přízemí. Ze dvora se sestupuje do sklepní chodby (s cihelnou klenbou) pod zadním dílem chodby přízemí; přilehlý suterénní prostor je stejně dlouhý, zaklenutý půlkruhově z cihel. Velký pravý sklep, samostatně přístupný, kryje gotická kamenná valená klenba s otisky bednění a vrcholnicí kolmou k ulici. Hloubková střední zeď rozděluje v přízemí přední budovu takřka na dvě poloviny. Levá obsahuje další hloubkovou zeď, vymezující úzkou chodbu, pojímající schodiště. Má zčásti segmentovou klenbu, s eklektickými detaily z r. 1898. Na úroveň dvora vystupuje vyrovnávacími stupni. Vpravo od chodby je při ulici vložená křížová klenba s hřebínky, následující prostor, narušený vystupujícím ramenem schodiště do patra, je zaklenutý valeně s porušenou výsečí. Konečně na straně do dvora je plochá zrcadlová klenba. Pravou část přízemí zabírá jedna velká hloubková místnost se stlačenou valenou klenbou se čtyřmi páry trojúhelných výsečí, jejichž hrany zesilují pásky vybíhající z přízedních pilastrů. V 1. p. se opakuje hloubková střední zeď, dispozici doplňuje i příčná střední zeď. Podél ní vystupuje schodiště z přízemí. Do 2. p., opět s hloubkovou střední zdí a příčkami, stoupá pravoúhlé vřetenové schodiště s plackami v koutech; je vloženo do pravého zadního rohu. Obě patra jinak plochostropá. Zadní stavení obsahuje v přízemí dva nestejné prostory zaklenuté valeně - levý větší, s párem styčných trojúhelných výsečí.