měšťanský dům

Patrový řadový zděný dům v uliční čáře, vystavěný na hloubkové středověké parcele. Součást zástavby důležitého prostoru v historickém jádru města, jednoho z významných náměstí. Budova s architektonicky poměrně bohatě členěným hlavním průčelím. Střecha domu je sedlová, s hřebenem rovnoběžným s fasádou. Zachována je z větší části vnitřní dispozice, původní charakter interierů domu a také některé jeho původní detaily. Zvláště cenným prostorem je sklep domu, pocházející z období jeho středověké výstavby a hodnotné jsou i některé prostory v jeho nadzemní části, kde nebyly dosud provedeny rozsáhlejší novodobé úpravy. Je přitom pravděpodobné, že pod novějšími povrchy jsou zde snad zachovány ještě další hodnotné konstrukce a detaily ze starších stavebních etap domu. Předmětem ochrany je dům čp. 274 - stavba a pozemek parc.č.1214.