dům U Černého koníčka

První záznam k r. 1403. Výstavba v l. 1409-29. Před r. 1558 rozšíření, hl. renes. přestavba v 1.1601-17, přistavěno dvorní křídlo, zadní gotické stavení upraveno, disp. změny hl. budovy, dnešní vstupní síň s toskánským sloupem a krížovými klenbami v přízemí, mázhauz v patře. 3. p. doloženo r. 1814. 20. léta 19. stol. průčelní fasáda, úprava dispozice 3. p., úprava schodiště zadního křídla a schodiště hl. budovy. Na hloubkovou jednotraktovou dispozici hl. objektu navazuje pravé renesanční dvorní křídlo a zadní gotické stavení. Třípatrové úzké tříosé hl. průčelí zakončuje klasicistní trojúhelný štít, pod nímž se uplatňuje klasicistní dekorace v podobe polovičního "slunce". Parter s upravenými velkými vstupy odděluje od pater kordonová římsa, patra člení průběžné parapetní římsy. Okna mají klasicistní členění, v 1.p. s trojúhelnými frontony. Domovní znamení černého koníčka je barokní. Průčelí do Hlavsovy uličky jednoduché, v přízemí s půlkruhovým okoseným vjezdovým portálem. Dvorní fasády nověji upraveny, jednoduché štukové pásy kolem oken pouze ve vyšších patrech. Sklepní prostor ve dvorní části hl. budovy vznikl z románské místnosti během gotického rozšíření. Část s kvádříkovým zdivem je zaklenuta křížovou klenbou bez žeber. Při další gotické výstavbě (asi po 1409) byl vybudován velký sklep, dosahující k dnešní uliční čáře, ale porušený pozdějšími renesančními nosnými konstrukcemi. V již. zdi zachován půlkruhový gotický portálek s okosením. Schodiště do sklepa je klasicistní. Přízemí obsahuje renesanční vstupní síň, z níž dříve vedlo schodiště do patra, vlevo průchod do dvora. Renesanční klenby i ve dvorních křídlech. V patre je ve dvorním traktu prostor s klášterní klenbou a mohutnými hřebínky na hranách výsečí, zachoval se zde gotickorenesancní pravoúhlý portálek s okosením. Ve 3. p. dvorního křídla je renesanční krb s klenbou nesenou bohatě profilovaným dřevěným průvlakem, v dalších místnostech jsou trámové stropy. Krov nad dvorním křídlem je nepochybně ještě renesanční, u zadního stavení se v půdním prostoru nacházejí pozdně gotické štíty.