fara u sv. Haštala

Dům je v pramenech zmiňován r. 1400, 1404 byl lokalizován na hřbitově sv. Haštala, v té době byl rozestavěn. Během 16. století byly k domu přikupovány pozemky. V roce 1620 dům tehdy zvaný "stará barevna" prodala Voršila Škrétová úředníkum záduší sv. Haštala. Ti ho ještě v témže roce nechali upravit na školu. Dům byl poškozen francouzským požárem 1689. V roce 1713 byla východní část budovy přeměněna na faru a následně v letech 1741-43 přestavěna. Patrový dům na lichoběžníkovém půdorysu má na jihovýchodní straně dvorek zdí oddělený od zahrady, která obklopuje dům. Do dvorka se vchází pískovcovým portálem s uchy. Fasády jsou členěny lisenovými rámci, nároží jsou zvýrazněna bosáží, přízemí je zpevněno několika scarpy. Okna jsou sdružená, rámována šambránou s uchy. Na hlavním průčelí je zbytek renesanční psaníčkové omítky se sgrafitem ve štukovém zprohýbaném rámu. Vstup je pravoúhlým kamenným portálkem s uchy a segmentovým nadsvětlíkem, chráněným mříží. Následuje chodba zaklenutá valenou poloeliptickou klenbou s pětibokými výsečemi. Do patra vede jednoramenné schodiště s plackami nad podestami. Obdobne jsou zaklenuty i ostatní prostory přízemí. Patro je plochostropé. Nad dveřmi do J průčelního pokoje je odhalen v omítce latinský nápis. V patře jsou dveře s hojně profilovanými zárubněmi, na dveřích je původní rokokové kování.