Obecní dvůr

Pozemek byl zastavěn už v předhusitské době. Lokace tehdejších objektů je nejasná. Obecní dvůr se zde v rozloze trvající do r. 1841 vytvořil během 16. - 18. st. Byly zde obecní vozy, stáje, hasičské stříkačky apod. Dvůr zachycuje Huberovo panorama z r. 1769, Hergetův i Jutnerův plán. Na dvoře byla studna a vodní nádrž. Podobu dvora zachycuje i Langweilův model. Ve druhé polovině 19. století se přestavbami podoba dvoru radikálně změnila. Byly zbořeny přízemní konírny a nahrazeny dvojposchoďovou budovou čp. 1017. Trojkřídlá budova svírá rozsáhlý dvůr. Na severovýchodním nároží ho uzavírá budova čp. 1017 a k ní přilehlá hospodářská budova. Hlavní jižní průčelí je dvouosé s mohutným půlelipticky ukončeným portálem s dvoukřídlými svlakovými vraty s brankou pro pěší. Vrata jsou pobitá prkénky do tvaru soustředných kosočtverců. Nad vraty je kartuše s malovaným městským znakem. Dvorní fasáda jižního křídla je v přízemí členěna segmentovými slepými arkádami. Východní křídlo má v přízemí gotický lomený kamenný portál. Přízemní prostory jsou klenuty stlačenou valenou klenbou na pasy. Nárožní budova čp. 1017 je dvoupatrová, devítiosá s hladkou fasádou, pouze s mělkým rizalitem ve střední části. Budovou při jižní straně prochází dvouramenné klasicistní schodiště. Severní křídlo ve své vnější zdi skrývá patrně pozůstatky původní ohradní zdi dvora. V interiérech je řada cenných umělecko-řemeslných prvků.