Petřínská rozhledna

Petřínská rozhledna vznikla z iniciativy zakladatelů Klubu českých turistů (KČT) Dr. Viléma Kurze a arch. Vratislava Pasovského při příležitosti konání "Všeobecné zemské jubilejní výstavy" r. 1891. Prvotním podnětem se stala návštěva KČT na světové výstavě v Paříži v r. 1889 a inspirace Eiffelovou věží. Rozhledna byla postavena během několika týdnů na jaře a v létě 1891 a slavnostně otevřena 20. srpna 1891. Autorem návrhu byl patrně arch. Vratislav Pasovský, konstrukce je dílem ing. Františka Prášila a ing. Julia Součka z Českomoravské strojírny. Základnu tvoří osmiboká podezdívka, která zároveň představuje spodní podlaží-suterén stavby s pochozí terasou s ornamentálním zábradlím. Na tuto terasu navazuje centrální přízemní zděný pavilon-oktogon pův. restaurace s kupolovitou střechou. Neorenesanční fasádu člení pásová bosáž, okna a vstupy rámují profilované šambrány s uchy. Čelně situovaný hl. vstup má v nadpraží přímou římsu; vstup je po stranách lemován informačními pamětními deskami se štukovým rámováním s uchy a polokruhově vzdutou římsou. V interiéru suterénu jsou klenuté prostory, spojení s přízemím zajišťuje dekorativní dřevěné schodiště. Interiér přízemí završuje kupole s odlehčenou ocelovou konstrukcí. Příhradová ocelová konstrukce vlastní věže vychází z osmi ramen-nosníků, kotvených do mohutných kamenných bloků na terase po obvodu přízemního oktogonu. V úrovni přízemí jsou mezi nosníky vloženy vyztužovací oblouky. Na výšku celé konstrukce je dále použito zavětrování v podobě ondřejských křížů. Do středu konstrukce je vložen osový tubus, obíhaný dvěma schodišti (jedním pro výstup, druhým pro sestup). Zábradlí schodiště tvoří mříže z nakoso kladených pásků. Původní výtah v tubusu byl v 50. letech zrušen, nový výtah vznikl při rekonstrukci do r. 2002. Dolní plošina, ležící ve výšce cca 20 m, je prosklená, s otevřeným ochozem na konzolách. Horní vyhlídková plošina (kabina), rovněž na konzolách, s plnou poprsní a horním prosklením zhruba odpovídá pův. stavu, nachází se ve výšce 55 m (někdy udávána výška k podlaze 53 m). Z vrcholu věže byla nejpozději počátkem 50. let odstraněna původní vzdušná kopule, kterou zdobila mohutná svatováclavská koruna s českým lvem. Celková výška ocelové konstrukce věže je 63,5 m.