dům U Dvou panen

Dům "Weisbírovský" (Manderovský), středověký, znovu postavený do r. 1549, pozdně renesančně upravený a znovu barokně Kryštofem Dientzenhoferem v rozmezí l. 1714-23. Řadový pětiosý dům uzavírá spolu s levým dvorním křídlem a zadním stavením poměrně pravidelně disponovaný obdélný dvůr. Dnešní fasáda tak působí nezvyklým dojmem jako výsledek vrcholně barokní stavby, později zjednodušené a doplněné o detaily v 19. a 20. stol. Na Langweilově modelu uzavírají okna 1. p. ještě římsy a parapety oken 2. p. mají lehce odlišnou strukturu. Parter (se třemi stlačenými oblouky podloubí) má nové členění kvadratickou rustikou. Podloubí je zaklenuto valeně, se třemi páry styčných lunetových výsečí; průjezd má obdobnou klenbu, pocházející patrně ze stejné doby. Na pravé straně průjezdu bývala dvojice stuhových portálků s uchy (dnes odstraněno), naproti nim je do dvorního traktu vloženo dvouramenné schodiště z barokní Dientzenhoferovy přestavby.