klášter kapucínský

1) konvent čp. 43 2) domek čp. 6 3) býv. kostel sv. Víta 4) kaple Oliveta 5) brána s brankou 6) ohradní zeď 7) kaple P. Marie 8) socha sv. Jana Nepomuckého 9) schodiště Obdélný areál klaštera na SV straně města cca 0,5 km od náměstí je situován při komunikaci vedoucí z náměstí na Plzeň. Areál tvoří v J části kostel s konventem, domek čp. 6, kaple Oliveta, mimo tento stavební celek pak schodiště s kapličkou P. Marie a sochou sv. Jana Nepomuckého na J straně, sousední vstupní brána s brankou, celou bývalou klášterní zahradu obklopuje ohradní zeď. Donátorem stavby kláštera byl Maxmilián Trautmannsdorf. Základní kámen kláštera byl položen až po jeho smrti v r. 1650. Stavba probíhala rychle a po konventu byl v r. 1654 dokončen kostel posvěcený kardinálem Harachem ke cti sv. Víta, Františka a Antonína Paduánského. Později bylo běžně užíváno zasvěcení kostela sv. Vítu, Václavu a Vojtěchu. Od r. 1770 byl konvent renovován a doplněn o kapli nemocných. V podzemí kostela byla od počátku umístěna Trautmannsdorffská hrobka. Teprve v r. 1842 nechali Trautmannsdorffové část zemřelých převést do hrobky u kostela sv. Anny na Vršíčku. Po odchodu posledních kapucínů po druhé světové válce byla zničena naprostá většina mobiliáře, poškozené oltářní obrazy jsou v městském muzeu.