dům U Černého beránka

Nárožní dům stojí na základech původní renesanční stavby, z níž jsou zachovány části zdí a klenby. Její přestavba proběhla v letech 1723 až 26 ve stylu vrcholného baroka. Poté byl dům silně poškozen požárem a znovu vystavěn po 1710. Do dnešní podoby byl upraven architektem Palliardim (nové traktování, zadní křídlo, patra dvorních křídel). Mezi lety 1980 až 98 probíhaly rozsáhlé úpravy, během nichž byly vyměněny krovy, podkroví bylo přeměněno na obytné, byly instalovány nové vykýře. Hlavní budova do ulice je třípodlažní se zalomeným průčelím. Uliční fasáda je v přízemí členěná pásovou rustikou, okna jsou rámována páskami, portál má segmentové zakončení. V prostorech mezi okny se uplatňují reliefně vystouplá pole, řešená stejně jako podokenní výplně. Ze severu k této části přiléhá dvůr mírně lichoběžníkového půdorysu, který je rámován dvorními křídly. Na uliční fasádě najdeme na hlavním portálem domovní znamení s obrazem černého beránka a pamětní desku Adolfa Kosárka, který zde zemřel roku 1859.